recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

29. 3. 2013  Intervju: Gospodarji genocida 
''Protest proti krščanstvu na nek specifičen in učinkovit način.'' (Zombie, Infest)

Srbski death thrasherji Infest so neustavljiva metal mašina, ki melje vse pred seboj že vrsto let. Kvartet, ki ga tvorijo kitarist/vokalist Vandal, bobnar Zombie, basist Khill in kitarist Tyrant, ne pozna milosti, kadar gre za studijsko ali live delovanje. S ploščami Anger Will Remain, Onward To Destroy ter Everlasting Genocide so pokorili vse pred seboj, konstantni nastopi pa so jih hitro popeljali izven meja domače Srbije.

Trenutno se nahajajo na evropski turneji z brati iz thrash metal benda Space Eater, v sklopu katere so teden dni nazaj obiskali Koper, kjer so nastopili skupaj s Teleport, nedolgo pred tem pa so Infest zažgali v murskosoboškem MIKK-u.

In v soboto, 30. 3. 2013 bodo požgali Ljubljano, kjer jih bodo poleg Space Eater spremljali še odlični Panikk.

Zdaj pa lahko spoznate obraz zla - zasedbo Infest predstavlja bobnar Zombie, s katerim sem se pogovarjal natanko leto dni nazaj na Metelkovi.

Ivan Cepanec: Pozdravljen, Zombie. Kdaj je nastal Infest in kdaj si se pridružil Vandalu in ostalim?

Zombie: Infest je nastal leta 2003, jaz sem se pridružil bendu šele leta 2008, ko sem zapustil zasedbi The Stone in May Result. Z Infest torej nisem posnel prvenec Anger Will Remain, vse, kar je nastalo po tem, pa vsebuje tudi mojo esenco.

IC: Zombie, znan si po svojih neverjetnih bobnarskih sposobnostih, gotovo ni ekstremnega metal benda, v katerem ne bi blestel, če bi se usedel za bobnarski stolček. Zakaj si izbral prav Infest?

Z: Še preden sem postal del benda, sem že visel z ostalimi po parkih in drugod, saj veš, kako je pri nas (preverjeno – zakon! – op. I. C.). To je ena velika metal skupnost in vsi se poznajo. Po tem, ko sem zapustil May Result in The Stone, sem dobil vprašanje od Vandala, če sem sploh zainteresiran, da bi poskusil igrati v Infest. Pa sem preprosto šel in vaje in tako se je vse skupaj začelo.

IC: Parkrat si že omenil May Result in The Stone, odlični srbski black metal zasedbi, ki sta deskrirali slovenske odre že nekajkrat. Zanima me, kaj je bil razlog, da si zapustil benda?

Z: Služba, nič drugega. Preprosto dejstvo je to, da sta May Result in The Stone velika, zaposlena benda in narava moje službe mi preprosto ni dovoljevala kombiniranja življenja profesionalnega glasbenika in službe. Z Infest je drugače, ker je manj obveznosti (čeprav se zdaj zdi prav nasprotno, kot opažam po aktivnosti zasedbe, kar je odgovorno za to, da nas bo v soboto obiskala že tretjič ta mesec – op. I. C.), v osnovi pa je pomembno tudi to, da dejansko z Infest igram tisto, kar sem hotel že od samega začetka.

IC: Vrniva se k Infest. Kdo je kreativno jedro zasedbe Infest? Vandal? In kolikšen je tvoj input pri vsem tem?

Z: Vandal. On je odgovoren za vse tekste in napiše večino glasbe. Sem pa tudi sam zelo aktiven v kreativnem procesu, pomagam pri nastajanju pesmi – v bistvu to počnemo vsi, a nekako je levji delež na nama, saj sva vedno skupaj na vajah, kadar drugih dveh ni, ker imata veliko obveznosti.

IC: Če primerjam tvoje bobnarske izraze – v Infest se zdi, da si utrjen v kakšna dva ali tri ritmična izraza, pri The Stone in May Result si bil mnogo bolj … no, izrazen, hehe. Ali te mika, da bi kdaj spremenil ritmični izraz zasedbe Infest, kar je definitivno ena stvari, ki v osnovi definira vaš ''deathrash sodomy''?

Z: Prav imaš. Stil, ki ga uporabljam v Infest je popolnoma drugačen od bobnarskega izrazja, ki sem ga imel v The Stone in May Result – popolnoma drugačna vrsta igranja, druga tehnika. Infest je recimo tehnično precej lažji, a fizično mnogo bolj zahteven. Druga dva benda sta precej bolj zajebana, bolj naporna za igranje. Je pa se bilo lažje seveda prilagoditi Infest, ker gre tudi za to, da v Infest igram tisto, kar sem si vedno želel. Torej, old school death metal.

IC: Zombie, z Infest si posnel promo single Christ Denial ter albuma Onward To Destroy in Everlasting Genocide. Slednjega ste posneli na Češkem – kako so prišli do tega, da so snemali na Češkem, kaj so bile prednosti, katere ovire vam je to predstavljalo?

Z: Češka bi lahko bila naša druga domovina, haha. Igrali smo milijon koncertov tam, s Honzo (producentom – op. I. C.) se poznam že zelo dolgo, stike sva ohranila že od samega začetka, tako da ko smo igrali v Honzinem rojstnem mestu s kultnimi Root, smo se tudi vse dogovorili z njim in tako da dejansko ni bilo ovir. Res pa je, da je to bila nova izkušnja, že sam studio je bil neverjeten.

IC: Snemanje z drugimi ljudmi je priložnost za osebno rast in za kolektivno rast benda. Kako je na vas vplivala izkušnja snemanja v drugi državi?

Z: Odlično, prinesli smo veliko pozitivnih vtisov, ko smo snemali s Honzo. Honza je odličen producent, že v osnovi tudi odličen kitarist, prav tako mu bobni niso tuji. Je ustanovitelj kultnega češkega black metal benda Avenger. Njegove izkušnje, komunikacije – človek se resnično veliko nauči. Vse je bilo mnogo bolj resno in kvalitetno, kar se tudi pozna na samem albumu Everlasting Genocide v celoti.

IC: Album je izšel septembra 2011, kmalu za tem šli igrat tudi izven meja Srbije. A v osnovi Infest ne gredo mimo domače scene - kako je na domačih tleh, kakšna je metal scena, kakšni so bendi, klubi, organizatorji?

Z: Življenje v Srbiji je res težko, ker … mah, saj veš skozi kaj vse smo šli. Menim, da je to ojačalo srbski narod, kar se pozna tudi v sami sceni. Srbska metal scena je izredno močna. Obstaja veliko kvalitetnih bendov – če sem iskren, sem sodimo Infest, tu so tudi The Stone, May Result kot bendi, ki smo veliko tega naredili, ki smo uspeli prečkati meje naše države, izdati plošče v tujini, si narediti ime tudi izven meja domače scene. Menim, da očitno gre za resno stvar, dedikacijo. Kar se tiče Infest in drugih bendov – tu ni zavisti, metanja polen pod noge, ''faušarije'' – mi pomagamo mlajšim bendom, a le-ti dostikrat vse skupaj jemljejo preveč zlahka, neresno. Zato je res majhno število bendov, za katere lahko trdim, da so »uspeli« oz. vsaj izstopili iz domačega kraja v širni svet. To je največja težava bendov v Srbiji. Kar se placev tiče – recimo, festival Exit, kjer sem igral 6 let zapored z The Stone, May Result, Vehementer in Infest, ni nič kaj posebnega. Gre za večinoma mainstream sceno, metala je tam za drobiž. Organizatorji v teh vodah ne pomagajo srbskim bendom, vsaj tako je moje mnenje. Ne vem, zakaj. Vedno hočejo denar, če hočeš igrati s kakšno večjo skupino, a meni – po vseh teh letih! – resnično dol visi!

IC: Zombie, vemo, da je marsikatero področje zajebano, kar se tiče toleriranja metalcev in metal scene. Včasih odločiti se za metal, kazati ''svojo metalskost'' tudi navzven, če se tako izrazim, pomeni same težave. Kako je s tem v Srbiji?

Z: Torej … politika v Srbiji je dejansko vmešana v vse pore vsakdanjega življenja, tako da je to velik faktor, ki lahko vpliva. Potem so tu bile vojne v preteklosti ipd., saj veš – politika je u glavnem zelo močan faktor. A ne več toliko oz. danes je drugače, vsaj malo drugače. A na srečo lahko trdim, da z Infest nismo imeli pretiranih težav, čeprav so naša stališča glede vere, kar je v Srbiji še vedno občutljiva tema, precej ekstremna. A na srečo nimamo težav z ljudmi v okolici.

IC: Moral sem vprašati, saj sem nekaj let nazaj – mislim, da leta 2008 – v angleškem Terrorizerju naletel na članek o srbski black metal sceni, ki pa je bil tako zastavljen, da se je bolj kot na sam black metal oziral oz. se fokusiral na nacionalsocialistične izpade. Kasneje sem srečal človeka, ki je Angležem dal osnovne informacije in je zaradi Terrorizerjeve predstave srbske black metal scene bil izjemno ogorčen in šokiran. Kako je v resnici s tem?

Z: To je popolnoma izkrivljena slika! To so dejansko mnenja ljudi, ki nimajo pojma o Srbiji, ki nikoli niso stopili na naša tla, spoznali narod ali pa – če sem scensko specifičen – naše metal bende. Če za primer vzamem The Stone, ki so po mojem mnenju najbolj znani predstavniki black metala iz Srbije – oni imajo tekste v srbščini, napisani so v cirilici in nekje sem slišal, da je prav to razlog, da jih mečejo v ta ''naci'' koš, pa tudi to, da pišejo o slavni stari slovanski mitologiji in sklepam, da so ljudje to zadevo uporabili, da na njej gradijo predpostavke o tem, da je recimo srbska black ali extreme metal scena precej naci obarvana. A to ne bi moglo biti dlje od resnice. Ne poznam niti enega srbskega NS-benda. To je popolnoma napačna in izkrivljena slika o srbski sceni. Sem pa slišal od drugih ljudi, kadar naš Vandal napoveduje kakšne komade – in veš, da so naša stališča in besedila izredno proti krščanstvu – ljudje odkimavajo z glavami in se pritožujejo (vsaj nekateri, seveda). A kakšnih bolj ostrih konfliktov zaradi tega nismo imeli nikoli.  

IC: Kakšno pa je sporočilo Infest?

Z: Protest proti krščanstvu na nek specifičen in učinkovit način. Seveda nimamo predsodkov do ljudi, ker le-ti nas ne napadajo, ampak osebno smo res proti sami veri in menim, da imamo vso pravico izraziti svoja stališča, ki so potem zapisana v naših tekstih.

IC: Off topic – si velik fen kultne zasedbe Rokeri S Moravu. Kdaj se je vžgal ta plamen in kako to, da je tako močan, kot tvoja ljubezen do metala?

Z: Ko sem bil majhen, se je vse pričelo. Pevec Sisoje je pravzaprav rojen v nekem selu blizu mojega rojstnega kraja, kakšnih 10 km stran. Tako, da je recimo njegov oz. kar njihov govor, humor, vse to je nekako tudi moje. To me je pritegnilo. Plus to, da imajo odlično glasbo in so se vedno norčevali iz vsega, kar je bilo aktualno v Srbiji. Kar so drugi jemali krvavo resno, so Rokeri S Moravu našli kot vir najboljših možnih šal. Definitivno eden največjih jugoslovanskih bendov.

IC: Njihov najboljši komad?

Z: Hahaha, vse razen zadnje plate.

IC: Zombie, za konec – kako si prišel v stik z metalom in bobni nasploh?

Z: V metal sceni sem kakšnih 24 let – od 10-tega leta dalje sem v metalu. Začel sem z Morbid Angel, Possessed, Suffocation – torej, sem že takoj začel s pravimi stvarmi, hehe. Kar se tiče koncertov – moj prvi pravi metal koncert je bil At The Gates leta 1996 v SKC-ju v Beogradu. Bobnat sem začel s 7 leti. Prvo plato sem posnel, ko sem bil star 13, in sicer z Necrophiliacs Terror. Plata je izšla pri dejanski založbi, nekateri pa pravijo, da gre za najboljšo srbsko death metal plato.

twitter facebook