recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

intervju

18. 1. 2013  Intervju: Francoska naveza (pt. 2) 
''Imaš recimo skupine, kot so Stuntman, Pord, Morse, Neige Morte, Alabaster, Blut Aus Nord, Membrane … in ogromno enih kvalitetnih skupin, ki jih verjetno ne boš nikoli slišal, ker niso pod okriljem založb Relapse ali Deatwish Inc.'' (Mathieu, Sofy Major)

V preteklem letu smo vam predstavili, kar precej novih skupin, katere prihajajo iz Francije in večina od predstavljenih, je prišla prav iz okrilja založbe Prototype Records.

Omenjena založba nam je prav tako v preteklosti že ponudila ogromno enih izdaj, od Stuntman pa vse do Bone Dance in izdaje teh skupin so močno spominjale na Botch, Coalesce, Converge, (stare) The Dillinger Escape Plan … Med temi skupinami najdemo tudi skupino, ki poleg kaotičnega mešanja HC-ja, v svoje izdaje uvršča tudi ogromno ''metaličnega'' prizvoka žanrov sludge metal, noise itd.

Skrivnostna skupina sliši na ime Sofy Major, ki med svoje vrste šteje tako prikupne mladeniče kot ogromno privlačnega hrupa.

Matevž Weinberger Kovačič: Zdravo! Začniva s povsem osnovnim uvodnim vprašanjem predstavitve in kratke zgodovine skupine Sofy Major. Kaj je bila tista glavna inspiracija, ki vas je pripeljala skupaj?

Mathieu (bas/vokal): Pozdravljen!  Zgodovina Sofy Major seže v leto 2007, ko so začeli skupino kot peterica. Potem so se počasi premaknili na četverico in končali kot trio. Glavni razlog za spremembo iz peterice v trio je bil dolgočasje ter dejstvo, da so/smo vedno bili brez denarja.

Trenutna zasedba Sofy Major smo moja malenkost na basu ter vokalu, Mathieu na bobnih in pa Sebastien na kitari.

Vsi smo prišli iz ostalih skupin, recimo Mathieu je igral pri ogromno lokalnih punk rock skupinah, prav tako je svoje sposobnosti pokazal pri brutalnem HC-ju Aporia, Sebastien pa je bil prej aktiven pri post HC-bendu Electric Vein.

Nobeden od nas pa ni prvotni član skupine, imamo pa še vedno skupen cilj in to je igrati prekleto težko glasbo. Imamo pa tudi skupno ljebezen do piva.

MWK: Se je inspiracija od začetka do sedaj spremenila? Še vedno obožujete enake skupine, kot na začetku ali se je v tem času kaj spremenilo?

M: Mislim, da se je, v bistvu se je. Kot najstnik sem bil ''metalec'' in sem HC, punk in noise rock sceno odkril nekaj let, preden sem vstopil v Sofy Major. Seveda, ko odraščaš, se ti okus spreminja in spekter se v tem primeru poveča, npr. moj spekter se trenutno premika od hip hopa pa vse do black metala, ampak skupine, ki si jih poslušal v mladih letih, bodo vedno ostale pri tebi in tvojem spominu.

Meni osebno bodo na prvem mestu vedno stali Black Sabbath, Melvins, Fugazi, Unsane, … a hkrati še vedno iščem nekaj novega.

Drugače pa se naša inspiracija iz dneva v dan spreminja recimo obožujemo Mayhem, Nick Cave in pa verjetno vse skupine založb Amphetamine Reptile ter Alternative Tentacles.

MWK: Vaš stil/žanr je izredno težko definirati, je sludgy post HC/metal z kaotičnimi pridihi. Kako bi ga opisal ti?

M: Ha, ja, res ga je težko definirati. Recimo HC punk z noise rock vmeski in okusom dobrega metala.

MWK: Permission To Engage je bil nor, split izdelek z Membrane totalno ''odfukan'', kaj potem lahko pričakujemo od naslednje izdaje in kaj nam lahko poveš o zadnji split izdaji z Uncle Touchy?

M: Nova izdaja bo presegla prve izdaje, že zaradi spleta okoliščin. Pravkar smo se vrnili iz Brooklyna, NY (intervju je bil narejen med norenjem hurikana Sandy - op. a.), kjer naj bi snemali album, ampak smo morali vse skupaj prekiniti in se vrniti v Francijo.

Ampak ne glede na okoliščine, so nam pomagali člani skupin Unsane, Crooked Man, Fashion Week in še ogromno ostalih, ki bi se jim zahvalil.

Drugače pa bo nova izdaja mešanica neuresničenih sanj, toksičnega sludgea, frustracij in pa totalnega uničenja.  Izšel bo v pomladnih mesecih in bo imenovan Idolize.

O splitu z Uncle Touchy pa lahko povem to, da zveni precej kaotično in ''odfukano''. Najbolj podobno tistim starejšim izdajam AmRep Records.

Definitivno je vredno poslušanja. Poleg vsega je pa izšla na založbi No List Records, kjer najdete ogromno dobrih skupin, kot so KEN Mode, VIlipend, Great Sabatini …

MWK: Nekaj časa nazaj sem se pogovarjal s Flojem iz skupine Stuntman in lastnikom Prototype Records in ga vprašal, kaj si misli o skupinah, kot so Year of No Light, Celeste, Deathspell Omega … Njegov odziv je bil bolj negativen glede omenjenih skupin oz. nobena skupina mu ravno ni dobra. Kaj pa tebi? Kakšno je tvoje mnenje o naštetih skupinah?

M: Deathspell Omega so mi res odlični, Year of no Light so zakon ljudje za druženje, Celeste pa poznam izpred dveh let nazaj, ko smo skupaj imeli koncert. Zadnji dveh skupini predstavljata odlične izvajalce in njihov nastop je super. Če imaš priložnost, si moraš obe skupini ogledati v živo.

MWK: Kaj pa celotna francoska HC/screamo scena?

M: Mislim, da ni samo HC/screamo scena na vrhuncu, ampak kar celotno glasbeno podzemlje. Imaš recimo skupine, kot so Stuntman, Pord, Morse, Neige Morte, Alabaster, Blut Aus Nord, Membrane … in ogromno enih kvalitetnih skupin, ki jih verjetno ne boš nikoli slišal, ker niso pod okriljem založb Relapse ali Deatwish Inc.

Ti pa svetujem, da sceno malo raziščeš.

MWK: Če sva ravno pri naštevanju, naštej mi tvojih 5 najboljših izdaj v letu 2012.

M:

  1. Pigs – You Ruin Everything
  2. American Heritage – Sedentary (vinyl)
  3. Swans – The Seer
  4. Unsane – Wreck
  5. High On Fire – De Vermis Mysteriis
  6. Pig Destroyer – Book Burner

Vem, to je top 6, se opravičujem.

MWK: Na katero skupino moramo po tvojem mnenju biti pozorni v letu 2013?

M: Definitivno na nov Melvins album, potem novi Man's Gin (dark folk, ki vključuje Erika iz black metal skupine Cobalt) in pa seveda sladke želje, ki se nikoli ne bodo uresničile in to je nov album Godflesh.

MWK: Zadnja naloga: naštej 3 stvari, katere mora vsak član skupine imeti pri sebi.

M:

  1. Denar, katerega ima bolj malo, ker konec koncev je v skupini, ki ne služi ogromno, ampak saj veš ….
  2. Odpirač.
  3. Skladbo Leonarda Cohena The Song of Love and Hate.

MWK: Hvala ti za tvoj čas in pa zadnje besede …

M: Gremo na pivo, jaz, ti, vsi.

twitter facebook