recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

intervju

4. 3. 2013  Intervju: Elektronski tribute Georgu Lucasu 
''Slovaški tehno pop.'' (Miha Šajina, Ewok)

Ewok so za tiste, ki jih še ne poznate, razmeroma nova skupina, v kateri se skrivajo magični trio prej že poznanih skupin, kot so Moveknowledgement (Miha Šajina), Intimn Frizurn (Milan Jerkić) in pa Na lepem prijazni (Luka Kuhar).

Glasbeno so fantje precej podkovani in imajo kot posamezniki za seboj kar lepo kilometrino nastopov, snemanj … in so-  kot filmi žanra sci-fi - že videni, a hkrati povsem novi. O Georgu Lucasu ter Star Wars smo se pogovarjali s celotno zasedbo, katera nam je v kratkem intervjuju povedala, da ime skupine ne izvira iz Star Wars filmov … žal.

Maja Weinberger Kovačič: Zdravo! Počasi, po vrsti in predvsem klišejsko. Ime, priimek in pa izbira inštrumenta.

Miha Šajina: Miha Šajina, klaviature, programiranje.

Milan Jerkić: Milan Jerkič, vokal.

Luka Kuhar: Luka Kuhar, bobni.

MWK: Kot drugo, zanima me EWOK. Ste oboževalci Star Wars filmov? Ali je ideja za ime na pamet slučajno prišla ob gledanju filma?

MŠ: Absolutno sem ljubitelj Star Warsov in sci-fija nasploh, obožujem pa malce bolj temačno cyber punk strujo v tovrstni literaturi, v kateri nikakor ne zmaga dobro, hehehe.

Na žalost moram razočarati, ker George Lucas ni vplival na nastanek imena, ob običajni kuhinjski zajebanciji smo namreč prišli do ideje, da je hrana iz woka hitra, dobra, dišeča in mogoče tudi zdrava, pa vendarle to ni pomembno … pomembno je, da smo se ob asociaciji na hitro pripravljeno hrano spomnili na recept za pripravo EWOK-komadov, torej na hitro popražene sveže elektronike. Potrebujete debel kick, ki ga popražite, da porumeni, nato dodate dobro mero hajhetov in vse skupaj začinite s šepcem sintov vokala, nato pa vse dobro ''predunstate'' z živimi bobni, hehe … Od tod tudi ime EWOK, kot elektronski wok, George Lucas pa je to že zdavnaj vedel, ahahha.

MJ: Sem ljubitelj, čakam na nadaljevanje hehehe. Ime je nastalo čisto slučajno in nima povezave s Star Warsi, namreč - ime predstavlja elektronski wok.

LK: Kolikor jaz vem, je ideja prišla prej po ogledu kakšne kuharske oddaje, kot pa Star Wars filmov. Hec. Se je pa vse skupaj nekako spontano poklopilo.

MWK: Povsem osebno … kakšen je cilj skupine? Izdati čim več albumov? Večja prepoznavnost?

MŠ: Meni osebno vsekakor novi izzivi v kombiniranju analogne in digitalne tehnike ustvarjanja glasbe, torej čim bolj posrečena fuzija živega in strojnega. Zaenkrat smo šele dobro zajadrali v to smer in možnosti so neskončne. Pričakovanja glede komercialnega uspeha in prepoznavnosti so dokaj nizka in s tem razočaranja zelo majhna, hehe, vsekakor smo pa v pol leta nabrali manjšo fan bazo, ki je 100% prepričan,a da je naša glasba vredna njihovega časa, torej je naše početje na nek način smiselno.

MJ: Meni osebno, poizkusiti zajeti veliko žanrsko pestrost, količina pa ni moja vrlina, haha.

LK: Biti čim bolj ustvarjalni in dejavni, kar bo pa sledilo in se dejansko zgodilo, bomo pa videli sproti.

MWK: Združeni ste iz treh že poznanih slovenskih skupin (Moveknowledgement, Intimn Frizurn, Na Lepem prijazni) - katera od teh treh skupin se nekako najbolj nagiba oz. je najbližja trenutni Ewok?

MŠ:  Glede na to, da sem večinski avtor skladb tudi član Moveknowledgement, bi se dalo reči, da neke podobnosti so, so pa tudi pomembne razlike, kot je naprimer klik v bobnarjevih sluškah, hehe. Z Milanom sva bila oba tudi člana Intimn Frizurn, od katerih smo podedovali predvsem nebrzdano strast do vsakovrstnih neumnosti, kar v glasbo vnese nekaj humorja, ki je pomembna sestavina EWOK. Glasbo Na lepem prijazni sem spoznal šele pred kratkim, ko so bili komadi že davno dokončani, tako da bi si upal trditi, da njihova nova plošča ni imela bistvenega vpliva na naše ustvarjanje. Vsekakor pa je nov veter zapihal s prihodom Luke Kuharja, ki tolče po bobnih v kakih 9-ih ali 10-ih skupinah in mislim, da je svoje izkušnje spretno vpel v našo strumno ritem sekcijo, zato so se EWOK zelo razširile možnosti ustvarjanja v bodoče.

MJ: Po zvoku me mogoče na Moveknowledgment povleče občutek.

LK: Če bi že moral izbirati med temi tremi skupinami, se mi najbrž zdijo Moveknowledgement se najbližje, kakšno vzporednico bi se dalo najti pri vseh, ampak vseeno mislim, da smo precej samosvoji in drugačni od vseh navedenih.

MWK: In če smo ravno pri žanrih, kako bi najlažje opisali svoj stil/žanr? Electro punk rock?

MŠ: Slovaški tehno pop, ahahaha.

LK: Ja, zakaj pa ne, sicer pa to z veseljem prepuščam našim poslušalcem oziroma tistim, ki se jim zdi smiselno opredeljevati in »predalčkati« glasbo. Meni osebno, žanri nikoli niso kaj dosti pomenili, bolj mi je pomembna sama energija, ki jo glasba in skupina oddaja, kako me ta »zadane« kot poslušalca, ne glede na zvrst.

MWK: Vaš prvenec No Time je tik pred izdajo. Skladbe se med seboj precej razlikujejo. Kako so skladbe nastajale? Je šlo kot po tekočem traku, na hitro, ali bolj počasi in fokusirano, recimo ena po ena?

MŠ: Skladbe so nastajale nekako 2 leti, nato še kako leto teksti, se pravi 3 leta, kar je že bolj ekonom lonec in ne toliko WOK,  saj so se eni beati valjali po diskih kar nekaj časa. V novi formaciji pa sta nastala dva komada, ki smo jih dobesedno izstrelili, kar pomeni, 2 vikenda na kompu + 2 vaji in zadeva je taka sedaj na plati :D Najstarejši zametek pa sega v leto 2006, ko je nastala skladba Mr. Pacman, vse ostalo pa se je začelo odvijati šele 2010.

MJ: Skladbe so sicer nastale hitro, ko sva se dobila, toda v daljšem obdobju, tako da so kar spontane; ko so bile postavljene , smo jih hitro vadili.

LK: Kar se mene tiče, je šlo kar hitro, saj je bila večina osnutkov že narejena, še preden sem prišel zraven. Nekatere pesmi bolj podrobno, nekatere manj, ampak osnovne ideje so bile že izbrane in do neke mere pripravljene. Potem sem pa glede na to dodal še svoj del, kakšno malenkost smo prilagodili, v osnovi je pa to - to.

MWK: Kateri žanr po tvojem mnenju prevladuje v Sloveniji?  Zakaj (tvoje mnenje)?

MŠ: Prevladuje ozki žanr, ljudje preferirajo svojo strujo in sploh ne gledajo naokoli, pogrešam več ljudi s širšim zanimanjem za glasbo, glede na to, da imamo toliko dobrih glasbenikov in tudi glasbenih kritikov, ki nam ažurirane informacije servirajo na pladnju, le zgrabiti jih je treba … rekel bi da, povprečen slovenski poslušalec ni posebno radoveden, kaj se v glasbi sploh dogaja.

MJ: Polka, hehehe, ker pač tako je.

LK: Narodno-zabavni rock, a se še spomnite tega komada? Vsi so se zgražali, vseeno pa je bil konec koncev izbran in nas je zastopal na Eurosongu, haha.  To je to. Če pogledamo na primer, katere skupine pri nas največ nastopajo za največje honorarje, od raznih gasilskih veselic, nakupovalnih centrov, privat zabav itd, je to najbrž kar dober pokazatelj ... Pa jim ne bi še jaz delal dodatne reklame. Razlogov je najbrž več, ljudem ne gre zameriti, da poslušajo, kar jim je pač všeč, čeprav imam občutek, da večina samo sledi temu, kar jim je »servirano« … in izbira je pač toliko omejena, kot jo omejujejo tisti, ki o tem odločajo in jim to seveda najbolj ustreza … na srečo pa obstajajo tudi druge alternative, samo malo bolj se je treba poglobiti.

MWK: Glasba in politika … Ali bi se morali glasbeniki več ukvarjati s politiko ali sploh ne?

MŠ: Kakor komu srce poželi, jaz osebno ne bi mazal svoje glasbe s politiko, vsaj slovensko ne, mogoče klic k vstaji, uporništvo, vzbujanje idej in radovednosti ... saj je ideja vendarle nesmrtna in glasba z njo, politika se pa menjava kot sezonska obleka, torej bi lahko zdaj v komadu jokal, pa kam je šel naš Ivan Kramberger ………….. pa ne bom ... ahhaha.

MJ: Niti pod razno, kot sploh pa ne kot laik; že tako je preveč politiziranja.

LK: Družbena kritičnost je bila vedno prisotna v glasbi, vendar mora biti neka »objektivna« distanca vmes. Tega mislim, da tudi danes ne manjka, samo malce težje je dostopno – na komercialnih radijih pač ni za pričakovati, da bodo predvajali veliko pesmi, ki bi nas spodbujale k kritičnosti in razmišljanju.

MWK: Če smo še malo pri Sloveniji … Ali misliš kot glasbenik, da bi bil diskriminiran iz strani SDS-a (prek twittra, recimo), če bi na vašem drugem albumu prepeval o Janši?

MŠ: Mislim, da je to neka poceni promocija za bend, za SDS pa totalno neškodljiva muhica in mislim, da je tako početje vsekakor jalovo.

MJ: Absolutno da.

LK: Odvisno, koliko bi bil prepoznaven ... njih najbrž zanimajo samo velike ribe, ne pa male girice, haha.

MWK: Naštej mi prosim 5 najbolj obetavnih slovenskih glasbenikov/skupin.

MŠ: KARMA KOMA, NEW WAVE SYRIA, INCURABILI, COMA STEREO, THE KOJN.

MJ: Zebra d.o.t.s., Moveknowledgment, mi je že zmanjkal, kajti ostale slabo poznam … Aja - Beatmyth.

LK: Ludovik Material, Carnaval, Litost, Kombo ZK, Kill Kenny ... sicer mislim, da jih je še precej več.

 

MWK: Hvala za vaš čas, zadnje besede …

MŠ: b gut.

MJ: What, the cat ate the dog!? :)

LK: Počasi, predvsem pa z občutkom.

Avtor:
twitter facebook