recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

4. 3. 2017  Intervju: Agan 
''Na začetku se je začelo z naravo, bolj tako enostavno, potem pa smo s časom, prešli na bolj globlje, filozofske teme.''

Foto: Grosar Jernej Photography

Pot se je začela decembra 2008, ko so Domen, Blaž in Miha pričeli s preigravanjem metal skladb, pomladi naslednje leto pa se je bendu pridružil še Vid. Nastajati so začele tudi prve pesmi, ki bi jih lahko uvrstili med power metal, a to zanje ni bilo dovolj.

Gnala jih je želja po nečem drugačnem, še ne odkritem, predvsem pa po nečem novem, zato se je slog glasbe spreminjal v vse bolj mistično glasbo. Vendar pa za to ni zadostovala moč tedanjih inštrumentov. Pravi preporod se je zgodil poleti 2012, ko se je Blaž z bobnov preselil na klaviature, bobne pa je prevzel Sašo, tako je zvok postal bolj poln.

Jeseni 2013 je Vida na basu zamenjala Anja. Nastal je poseben stil s kompleksnimi skladbami, ki predstavljajo vsaka svojo zgodbo in nas same. Glasba z lepimi melodijami, a prepojena s temačnostjo predstavlja zapuščino, odnos do narave in predvsem naravo samo, veličino, lepoto, moč, bistrost pa tudi žalost, minljivost vsega.

Tako pravi njihova uradna FB-stran – klik). Agan danes tvori sledeča postava:

Domen Duša - vokal, kitara
Robi Lapanja - bas kitara
Sašo Kokošar - bobni
Peter Frol – kitara

Pred nastopom zasedbe na Svarunovi noči XVI mi je uspelo na kratko govoriti  z vokalistom Domnom.  Bend je dokaj mlad in mogoče še ne toliko uveljavljen, ampak videti je da imajo svojo pot dobro zasidrano. Več v intervjuju! 

S. P. : Zdravo, kako sta?

Domen: Super. Živčno. (smeh)

S. P.:  Od kje in zakaj ime Agan?

Domen: (se zamisli) Na začetku smo imeli veliko sprememb glede imena benda, ker ko dobiš eno dobro ime za bend, lahko hitro ugotoviš, da je ime že zasedeno.  Začeli smo prebirati veliko zgodovinskih knjig o slovenski in slovanski mitologiji, kjer smo slučajno našli besedo Agan. Ta beseda v staroslovenščini pomeni ogenj, nam pa se je zdelo dosti kul, kratko in dokaj udarno ime, ima nek globlji pomen, ni angleško in je malo bolj skrivnostno.  

S. P.: V večini prihajate s Tolminskega, torej je najbrž v tematiki besedil veliko narave in z njo povezujočih se tem ali pa se morda posvečate čemu drugemu?

Domen: Ja, na začetku se je začelo z naravo, bolj tako enostavno, potem pa smo s časom, prešli na bolj globlje, filozofske teme. Naprimer najnovejši komad, ki ga bomo danes igrali (intervju se je zgodil pred nastopom), se kliče Do neba, besedilo je na nek način filozofsko, izhaja pa iz Dantejevega dela Božanska komedija. Drugi komad, Iz globin, pa se nanaša na Platonovo delo  O votlini. Na tak način se zdaj postavljajo besedila malo globlja, bolj načrtovana.

S. P.: Ko si že omenjal pekel – ali vpliva na vas to, da je festival Metaldays (v tistem času še Metalcamp) nastal prav v vaših krajih? Vas je to kaj dodatno motiviralo, da ste sploh začeli premišljevati o nastanku benda?

Domen: Mogoče posredno, v glavnem to ni imelo neke povezave. Vsi smo metal začeli poslušati že od zgodnjih let in zmeraj je bila prisotna ta želja, da bi ustvarili bend. Začne se s coverji, sčasoma pa ugotoviš, da bi bilo pametno ustvariti še kaj avtorskega materiala. Tako smo počasi oblikovali svoj stil.

S. P.: Če se še malo navežem nazaj na festival – igrali ste na drugem odru kot eden najmlajših bendov. Kakšne spomine imate glede te dogodivščine?

Domen: Bilo je kar napeto, sploh zato, ker smo bili zelo mladi, v povprečju 14 do 15 let.  Ker si še tako mlad bend, je mogoče malo stresno, ker te ne jemljejo čisto resno in se je vse skupaj močno mudilo.  So bili kakšni koncerti, kjer je bilo ljudi manj, ampak je bila boljša izkušnja kot pa recimo na Metaldays.

S. P.:  Za nekaj časa ste rahlo »poginili«, sedaj pa se vračate. V kolikor mi je znano, ste imeli probleme s postavo benda.  Kakšna je sedaj situacija na tem področju?

Domen: Situacija se je sedaj ustalila. Prej smo imeli člana bobnarja, ki je bil precej oddaljen in temu primerno nismo mogli imeti rednih vaj. Sedaj smo vsi praktično iz Tolminskega razen basista, tako da imamo lahko temu primerno redno vaje, tako pa se je zasedba ustalila.

S. P. Na Svarunovi noči ste že igrali nekaj let nazaj. Bilo je zanimivo in videti je bilo, da ste že takrat pritegnili marsikatero uho. Kakšne se vam zdijo zdaj spremembe? Na kaj ste ponosni na kaj mogoče ne toliko?

Domen: Največja sprememba od takrat je to, da imamo namesto klaviaturista dodatnega kitarista ter orkestralne dodatke, ki jih poganjamo preko matrice. To je za nas nek korak naprej.  Vsega smo se sedaj lotili še korak bolj profesionalno, bolj smo se podvizali. Čas je da gremo v studio, priprave na snemanje pa smo tudi že začeli.

S. P.: Kaj lahko pričakujemo od današnjega koncerta –  imate rezervirano kar lepo minutožno prezenco na odru?

Domen: Pričakujete lahko, da smo med našimi pesmimi izbrali krajše, bolj udarne. Včasih smo igrali tudi 10-minutne komade, ampak danes tega ne bo. Bo vse bolj udarno ter skoncentrirano.

S. P.: Kakšni so plani za Agan?

Domen: Kot omenjeno, imamo plan, da se spravimo v roku pol leta v studio, načrtujemo pa tudi večje število koncertov.

S. P.: Pa še za konec – kaj recimo pričakujete v bendu v prihodnosti, recimo v roku 5 let?

Domen: Težko vprašanje. (smeh) Težko rečem, načrti nastanejo sproti, iz meseca v mesec. Dobro bi bilo imeti v tem času album ali dva pod pasom, čimveč koncertov v tujini, mogoče kakšna turnejo, ampak to bomo še videli.

twitter facebook