recenzije

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

banner
banner

intervju

15. 2. 2012  Heavy metal, Lederhosen in Vigilance 
''Naš nastop v živo je kontroliran kaos, vse se dogaja z vratolomno hitrostjo, ne popuščamo tudi ko naletimo na betonski zid - od tu ideja za Kamikaze in celoten japonski koncept, gremo do konca.'' (Gillian Adam, Vigilance)

Osebno nikoli nisem verjel v zamisel brezmejne podpore. Čemu bi pisal o skupini, pa naj bodo to moji najboljši prijatelji, če se me preprosto ne dotakne s tisto urgentnostjo, s katero se heavy metal pravega kova poslušalca mora? Čemu bi torej ne vidim torej razloga v tem, da bi ''podprl'' bend, v katerega ne verjamem stoodstotno, zato je prva beseda, ki mi je prešinila misli ob urednikovi omembi slovenskih bendov v zvezi s Profanity, bila ''Vigilance''. Itak, saj ne morem ves čas viseti na jajcih tiste neimenovane ljubljanske trojice, s katerimi so Vigilance sklenili nesveto koncertno zavezo.

Ko je že čas da preidem k bistvu, je potrebno omeniti, da je spodnji intervju objavljen tak kot je nastal takrat, ko je nastal. Brez pretenzij, sprememb, z vso spontanostjo slovničnih kiksov in pogovornih izrazov. Čemu bi tvezili tjavdan in se pretvarjali, da se komaj spoznamo, ko pa je tu glavno sporočilo ravno v spontanosti in kolegialnosti? Zato brez nadaljnjih zapletov predstavljam izvorni zapis spletnega pogovora, v katerem je kitarist postojnskih Vigilance Gilian Adam brez zadržkov prikazal, navdušenje za zvrst ter malenkosti in podrobnosti, ki stojijo za bendom.

Andrej Čuk: Nič, a kar začneva delat podlago za grozna kleveta, ki jih bom širil o Vigilance?

Gilian Adam: Pa se sprehodimo po travnikih pomirjujoče glasbe.

AČ: Glede na to, da slovite po tem, da ste vsi fani vseh možni sort heavy glasbe, mi lahko za začetek poveš, zakaj ravno speed/heavy? In kaj vas je pičil, da ste izbral to najbolj pristno oldschool, Lederhosen, bele patike, Maiden harmonije različico zvrsti?

GA: Osebno sem s to obliko metal glasbe rastel od malega, moj oče je bil namreč v osemdesetih velik "tape-trader" in me je že v zgodnjih letih okužil predvsem z novim valom britanskega heavy metala. Kasneje sem sicer začel odkrivat thrash, death in black metal bende, več let sem tudi igral v thrash bendu, vendar sem vedno prisegal na veliko mero melodike - od tukaj tudi ljubezen do speed metal glasbe, ki se mi zdi popolna kombinacija agresije in melodičnosti. Ubistvu sem imel od nekdaj željo sestavit tak bend kot so Vigilance, večina idej ki so se manifestirale v trenutne komade izvira leta nazaj, vendar nisem do pred kratkim našel primernih ljudi, ki se tako idejno kot izvedbeno znali vključiti v koncept, ki sem ga imel v mislih. Zakaj točno tak stil? Ker se v tem počutimo doma, uživamo vsako sekundo na odru v tej podobi in ker se nam zdi to najbolj surova, odkrita in direktna oblika metal glasbe.

AČ: Pošteno, doing your dad proud! Imaš torej dolgoletno navezo na zvrst. Je pa znano, da imate v bendu dva mlada nadebudneža, ki sta s svojim igranjem in zvestobo pravemu heavy metalu v Sloveniji dvignila kar nekaj prahu. Kako je naneslo na razliko v starosti in kako izgleda delo z mlajšima članoma?

GA: No na njiju dva sem pa jaz odkrito ponosen. Spomnim se prvih vaj s Tinetom, takrat mislim da je mel 15 let, ko sva bolj kot ne za zabavo "jammala" samo fragmente starih Iron Maiden komadov; prva stvar, ki me je navdušila je bilo njegvo poznavanje obskurnih bendov, interes po spoznavanju novih in tista mladostniška navdušenost nad vsem. No, takrat je bilo tehnično gledano vse skupaj tako-tako, ampak na nek poseben način sva se ujela, vibe je bil pravi in stvar se je izteka odlično, saj Tine postaja res odličen bobnar in glasbopisec; tako je, veliko idej je prispeval tudi on, ubistvu igra tudi kitaro precej solidno. Anžo se nam je pridružil kasneje, po parih katastrofalnih "kandidatih" za basista. Presenetljivo hitro je posvojil idejo, ko sem mu povedal da bo imel precej vodilno vlogo in mu pokazal Steve Harrisa, Pete Waya in podobne heroje hehe. Odkrito povedano, je v tem primeru sodelovanje z mlajšimi člani odlično! "Mulci" imajo več tistega zagona, navdušenosti in energije, včasih je prav koristno ko si lahko še jaz sposodim malo njihove energije, ko mi začnejo škripati kosti hehehehe

AČ: Edin prav. Besedila pa, kot razumem, v glavnem prevzemaš ti? Tematike, ki se jih dotikajo so precej raznolike, kaj te navdušuje za izbiro posamezne teme? Kolikšen je vpliv drugih metal skupin na besedila Vigilance? Posebej zanimiv je Out of the Sun, ki govori o pilotih kamikazah, če prav razumem, imeli pa ste tudi tisto promo fotko z rdečim soncem; od kod fascinacija z Japonsko?

GA: Tako je, v večini so moje delo. Oziroma vsaj v grobi obliki, pri besedilih vedno pustim Jakobu potem prosto pot prei interpretaciji in obdelavi da se potem lahko lažje uživi v celotno zadevo. Je pa začel precej prispevati tudi sam, včasih pa enostavno združiva moči in spraviva skupaj kaj zanimivega. Kar se tematike tiče, se poskušamo držati stran od nekih začrtanih smernic in prežvečenih stvari, sam vedno povdarim da nas navdušujejo vse temačne in skrivnostne stvari pa naj bo to zgodovina, literatura, vsakdanji dogodki ali pa ženske...te so itak najbolj misteriozne od vsega hahaha. Naš nastop v živo je kontroliran kaos, vse se dogaja z vratolomno hitrostjo, ne popuščamo tudi ko naletimo na betonski zid - od tu ideja za Kamikaze in celoten japonski koncept, gremo do konca.

AČ: Kul, bo to torej ostalo z vami?

GA: Sama ideologija, ki sem jo opisal, sigurno. Japonska tematika se pa mogoče lahko ponovi kje v prihodnosti, vendat kot rečeno, tematsko smo precej široki, tako da je vse odvisno od trenutne inspiracije in doživljanj

AČ: Tematsko je torej še vse odprto, kaj pa glasbeno? Koliko ste pripravljeni variirati, in kaj se utegne pri glasbi Vigilance v prihodnosti spremeniti, kaj pa bo po tvojem večno nespremenjeno?

GA: Glasbeno smo bend, ki si je že v štartu postavil jasne smernice in gradil na specifičnem zvoku. Kot glasbeniki in glasbopisci pa seveda napredujemo, odraščamo in se dopolnjujemo - dober primer je recimo prav single "Behind the Cellar Door", ki smo ga iz nič zgradili kot bend in na tak način utegnemo delovati v prihodnosti; prej smo namreč delali komade okrog nekega mojega osnutka, kar se pa lahko hitro začne ponavljati. Če strnem v en stavek: sama bit benda, tisto kar smo ljudem predstavili z EPjem, torej visokooktanski heavy metal ki se ne sramuje svojih korenin - to je tisto, kar bo vedno ostalo jedro, pogon benda, vse ostalo so itak samo finese.

AČ: Nov singl ma malo bolj zlovešč vibe, ki je razviden že iz naslova, pa tudi bolj grobo produkcijo... Je to tudi nekaj, kar se vas utegne prijeti čez čas?

GA: Glede na to, da imamo večino materiala za nasledni album že napisanega bi si drznil reči, da se mogoče vse skupaj nagiba malo bolj v to smer, saj so komadi nastajali istočasno in tako prevzeli nek skupni imenovalec, ki je malce bolj temačen od koncepta "Steeds of Time", hkrati pa nadaljuje tisto kar smo leto nazaj začeli. Produkcija je taka, ker smo vse posneli v lastni režiji z opremo, ki nam je bila na razpolago hehe. Sam sem navdušenec nad temi stvarmi in to je bila odlična prilika, da se malo poigram in testiram svoje sposobnosti. Kar se produkcije tiče bomo vsekakor poskušali nadgraditi zvok EPja, s katerim smo resnično zadovoljni

AČ: Kakšne temačne skrivnosti se skrivajo za temačnimi vrati prihajajočega Vigilance albuma? Vse, kar lahko izdaš!

GA: No še vedno je prezgodaj za karkoli konkretnega o novi izdaji, vsekakor upamo da bo na voljo nekje proti koncu leta, vsekakor pred 21. decembrom 2012 hehe.

AČ: No, upam da bo zadeva pošteno tresla. Zaenkrat vsekakor kaže, kot da se utegnete izkazati za precej pomemben člen tega novega vala heavy metala, ki je zajel svet znova. Z 80s metalom se ukvarjaš že kar en cajt, bodisi z Rager ali Vigilance, kakšno je tvoje osebno videnje tega navala hevičev, predvsem iz ZDA in Švedske?

GA: Bom čisto odkrit in bom priznal, da je prav švedski val bendov kriv, da sem dobil zagon sploh poiskat ljudi za tako glasbo; njihova scena trenutno res cveti; bendi izdajajo odlične plate v rafalih pa naj gre za psihidelične Witchcraft, okultne In Solitude ali nažigaške Enforcer...ti bendi si delijo pristni intuzijazem in to se pozna tudi na njihovih koncertih. Je pa res, da se počasi začenjajo stvari premikati v isto smer kot so se par let nazaj v thrash "gibanju" - vedno več bendov hoče skočiti na vlak popularnosti in s tem kvaliteta pada...vendar se mi zdi da je heavy metal publika precej neizprosna in kaže lojalnost do bendov ki so resninčo dobri in pristni.

AČ: Upam, da je Metal Inquisition bil kar se da neboleč - še kake zadnje besede za Vigilance horde?

GA: Ljudje; berite Profanity, vsem hčerkam po svetu pa nasvet: ko pridejo Vigilance v bližnje mesto, zaklente MAME!

twitter facebook