recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

intervju

10. 10. 2011  DevilDriver - Ne hodi po naši poti, če nisi iz pravega testa! 
''Če si res to želiš, se izogibaj stvarem, ki te lahko zjebejo.'' (Dez Fafara)

DevilDriver je ena izmed skupin, ki ob Lamb of God, Shadows Fall ipd. dokazuje, da so ZDA po zatonu nu-metala prišle nazaj v prave metal vode s tem, ko so se začeli zgledovati po thrash metalu iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar ne gre za enak koncept. Namreč, pri teh skupinah je prisotna moderna produkcija ter več melodike, kar ni vsakemu po godu.

Na Metalcampu 2010 sem imel priložnost na kratko spregovoriti z vokalistom DevilDriver, Dezom Fafaro. Dez se dere/prepeva v skupinah že od svojega 15. leta. Prepoznavnost je dobil v nu-metal zasedbi Coal Chamber, še večjo pa seveda v DevilDriver.

Intervju je bil opravljen v času promocije za album Pray for Villains, a DevilDriver so imeli posnet že novi album, ki so ga kasneje poimenovali Beast.

Dez, ki na prvi pogled s svojimi tetovažami deluje kot hudičev odposlanec, ki te bo s pogledom razmesaril kot Hellraiser, je pravzaprav zelo prijazna oseba. V življenju je prestal marsikaj, vendar se ne drogira več, z alkoholom pa je tudi previden. Specializiran je v roštiljanju in ocenjevanju kvalitetnih vin. Vsekakor bi bilo z njim zanimivo preživeti čas na turneji, predvsem pa ne bi bili lačni, ker - kot sam pravi: »Celo Zakk Wylde ne naredi tako dobrega roštilja kot jaz!«

Primož Novak: Pozdravljen Dez, še vedno ste na turneji v sklopu promocije albuma Pray for Villains, a že ste naredili novi album, kar je precej hitro. Ste ga spisali na poti?

Dez Fafara: Nekaj malega smo spisali na poti, vendar smo imeli vmes malce premora in smo se albumu lahko bolj posvetili. Naenkrat smo rekli, da ga gremo posneti, ker je bila glasba enostavno tu. In če so vsi albumi nekako definirali samega sebe, je pri temu tudi tako. Ta album je kot The Last Kind Words na steroidih. Jebeno nor je. In za sklop tega albuma bomo na turneji do 2012.

 

PN: Izid pričakujemo v letu 2011?

DF: Ja, 22. februarja.

 

PN: Za produkcijo ste izbrali Andy Sneapa (Exodus, Nevermore op.p.)?

DF: O, ja!

 

PN: Vsak album ima drugega producenta. A lahko izbereš favorita med vsemi temi?

DF: Ne, vsi so preveč drugačni. Vsi imajo drugačen stil, kar je kul, ker si ne želim nikoli ponavljati albumov. Nočem, da bi 20 let zvenel isto.

 

PN: Če se malo ozreva na tvojo zgodovino. Bil si pomemben del nu-metala, sedaj si del t. i. New Wave of American Heavy Metal. Kako se ti zdita ta dva žanra povezana?

DF: Veliko se je spremenilo. Na začetku so bili Deftones, Korn, Coal Chamber. Po tem se je vse podobno začelo imenovati nu-metal, s čimer se ne bi strinjal. Sedaj so stvari drugačne. Deluje sveže, celo progresivno.

 

PN: Kolikor sem informiran, Coal Chamber ni bil tvoj prvi bend.

DF: V bendih sem, od 15. leta naprej. Bil sem v veliko bendih, izkusil sem veliko žanrov: od bluesa do black metala. Nisem tip, ki bi bil omejen le na metal, ker je dolgočasno sranje.

 

PN: Kaj si misliš o tem, da bi cel čas poslušal le metal kot Chris Adler od Lamb of God?

DF: Ne vem, sicer sem dober prijatelj z Lamb of God, sam moraš poslušati različno glasbo, ker se metala enostavno prenažreš.

 

PN: Govori se, da si specialist za roštilj ...

DF: Tako pač poteka na turnejah. Pri avtobusih si skupine, ki smo skupaj na turneji, privoščimo, zato pečemo meso in pijemo pivo. Na tej turneji je padlo že dosti roštiljad. V Kaliforniji si vzgojen z roštiljadami.

 

PN: Kot glasbenik si preživel marsikaj, tudi t. i. čase seksa, drog in rock'n'rolla.

DF: Pri seksu, drogah in rock'n'rollu sem imel pravičen delež. Tako funkcioniraš le nekaj časa, potem pa se začneš ukvarjati z drugimi zadevami.

 

PN: Kaj svetuješ mladini, ki si jim ti vzor, da bi noreli tako kot ti?

DF: Bolje, da si previden s tem, kar si želiš. Pravega kosila nisem imel že 48 ur. Tuširal sem se danes prvič po devetih dneh. Doma nisem bil že leta. Če si res to želiš, se izogibaj stvarem, ki te lahko zjebejo. Težke droge te uničijo. Tudi ne podpisuj pogodbe z založbo takoj, ker se lahko krepko zajebeš. Če se ne držiš pogojev, ti zaplenijo merchandise in še marsikaj drugega. Za take zadeve je dobro imeti odvetnika. Ne delaj se zvezde. Rokuj se z ljudmi, na odru pa ohrani normalno obnašanje.

 

PN: Kaj pričakuješ od nastopa na Metalcampu?

DF: Zadeva zgleda velika, tako da upam, da pade kakšen ogromen circle pit.

 

PN: Circle piti so na vaših koncertih precej veliki. Kaj praviš na to, da niste prišli v Guinnesovo knjigo rekordov glede tistega circle pita na Download festivalu 2007, ker se ni dalo prešteti vseh tistih ljudi?

DF: Vem in me sploh ne briga. Pri circle pitih mi je bistvo, da vidim, koliko ljudi je sposobno sodelovati, če se lahko te piti sploh odvijejo. In to mi je v veliko čast, ko se zgodi.

 

PN: V teh moshpitih in podobno sem videl kar nekaj poškodb. Tu na Metalcampu je moral posredovati celo rešilec. Kako gledaš na vse to?

DF: Vse moraš smatrati kot brate in sestre. Zato ne maram hardcora s tem kickboksom in podobnim sranjem. Rad imam circle pite, kjer se vsakega, ki pade, pobere. Tu nisi zato, da se človek poškoduje, vendar moraš delovati kot velik družina.

 

DevilDriver bodo po Evropi ružili z Machine Head, Darkest Hour in Bring Me The Horizon. Profanity ekipa si jih bo ogledala 12. 11. 2011 na Dunaju!

Avtor:
twitter facebook