recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

6. 12. 2011  Aborted - ustvarjeni za ubijanje! 
''Zrasel sem s slasherji iz osemdesetih, recimo s Halloween, Freddyjem, Petkom trinajstim, Reanimatorjem ali celo z bolj obskurnimi starimi italijanskimi grozljivkami, recimo s tistimi od Fulcija in Argenta.'' (Sven De Caluwe)

Aborted že zdavnaj niso zgolj death metal bend. Niti zgolj belgijski ne, saj je edini originalni član kvinteta, Sven De Caluwe, Belgijec, medtem ko je večina drugih članov iz drugi strani Atlantika. In da, Sven je zamenjal že ogromno članov, a je Aborted kljub temu ostal zvest njegovi krvavi viziji. Od Purity In Perversion do še prihajajočega Global Flatline so Aborted mašina, ki ne pozna milosti v grafičnih podobah, izjemno dobro napisanih tekstih (vpliv Carcass in Cannibal Corspe je tu več kot očiten), sploh pa ne v glasbeni podobi (celo nekaj vmesnih kiksov a la Strychnine ... ni tako groznih, da bi se človek prijel za glavo in kozlal punci v dekolte).

Seveda nič od tega ne bi štelo, če se megazaposleni Sven ne bi kljub vsem izzivom vedno vračal k horrorjem, death metalu in bistveni želji, ki pravi ''Explicit GORE is what I need.'' Intervju je nastal 28. 11. 2011 na Metelkovi, ko so Aborted igrali skupaj z Fleshgod Apocalypse, Decapitated, Cyanide Serenity in Archspire.

Foto: Tina Ahačič

Primož Novak: Pozdravljen Svencho, nazadnje si z Aborted igral v Sloveniji lansko letom, ko ste nastopili z Rotten Sound ob promociji EP-ja Coronary Reconstruction. Sedaj ste nazaj z Decapitated in Fleshgod Apocalypse. Kako se počutiš v teh mrzlih dneh?

Sven de Caluwé: Nisem slabo, čeprav sem bil nekaj časa bolan. Sedaj se že zdravim in drugi so začeli bolehati, hehe. Gre za nekakšen krog, drugače pa je vse v redu, turneja lepo poteka. Mnogo bolje kot nazadnje, zato smo zelo srečni s tem.

PN: Januarja boste izdali novi album Global Flatline, ki naj bi bil nekakšen povratek v vaše korenine oz. nekje sem bral, da naj bi zvenel kot ''The Archaic Abbatoir na steroidih''. Lahko obrazložiš glasbo na Global Flatline?

SdC: Ne bi je opisal kot Archaic Abbatoir na steroidih. Opisal bi jo kot nekaj novega. Recimo, da ima intenzivnost Engineering (the Dead – op. p.), Goremageddon in Archaic. Skombinirali smo tehničen aspekt Engineering z intenzivnostjo Goremageddon ter preprostostjo in groovom The Archaic Abbatoir. Rezultat je album, ki ima globino in dinamiko. Obenem pa gre za najbolj ekstremen album, kar smo ga kdajkoli naredili.

PN: Mineva deset let od Engineering the Dead. Pripravljate na koncertu kaj posebnega iz tega albuma?

SdC: Igramo dve skladbi, ki jih nismo že leta. Želim si, da bi lahko več, vendar nismo glavni bend. Drugače bi lahko vsekakor igrali kakšno skladbo več.

PN: Gledal sem trailer za vaš prihajajoči album Global Flatline. Kaj te tako pritegne, da se zgleduješ po vseh možnih grozljivkah?

SdC: Zdi se mi, da vse paše k vzdušju albuma. Global Flatline smo želeli predstaviti ne kot izkušnjo albuma, temveč izkušnjo filma. Greš skozi album kot skozi različne faze filma. Začne se intenzivno, potem se pomiri in nato je spet intenzivno. Imam vizijo za cel album; obstaja trailer, posnel se bo video, trailer pa nima povezave s videom. Naredili bomo še en ali dva videa, da se bo cel koncept ujemal.

PN: Lahko že opišeš, kakšna bo zgodba teh videospotov?

SdC: Skladba se imenuje ''Источник Болезни'' (istočnik bolezni), kar je rusko za ''izvor bolezni'' in tema skladbe je, da je človeštvo izvor vseh bolezni. Nekaj je celo verske tematike, ki bo govorila o dekletu, ki jo je zapeljala cerkev in jo duhovnik zato izkoristi. Zaenkrat ni še vse dorečeno, ampak bo zelo ekstremno.

 

PN: Od nekdaj mi deluješ kot strastni oboževalec grozljivk. Kaj imaš raje? Tiste originalne grozljivke iz osemdesetih ali te novodobne zadeve, ki jih imenujejo mučiteljski porn?

SdC: Mučiteljskega porna in ostalega sranja res ne maram. Zrastel sem s slasherji iz osemdesetih, recimo Halloween, Freddy, Petek trinajsti, Reanimator ali celo bolj obskurne stare italijanske grozljivke, recimo tiste od Fulcija in Argenta. To je res nekaj, kar imam rad. Ali pa recimo Clivea Barkerja. Sicer mi je tudi nekaj novih filmov všeč, nekaj predelav je kar dobro narejenih, četudi pa je več akcije in je vizualno bolj dodelano, manjkata razvoj karakterjev in atmosfera, kar je bilo prisotno v starih grozljivkah.

PN: S svojo ženo (Miri Milman – op. p.) imaš skupino System Divide. Kakšno je trenutno stanje te skupine? Planiraš že kakšen nov izdelek?

SdC: Začeli smo pisati. Pred turnejo v aprilu z Overkill in Aborted imamo s SD namen izdati EP z dvema skladbama. Nato upamo, da bomo novi album izdali nekje v naslednjem letu.

PN: Kaj te je privedlo do tega, da ustanoviš tako ekstremno skupino, kjer je prisoten lep ženski glas? Za metal sceno je to nekaj nevsakdanjega.

SdC: Ja, to bo kar pravi razlog, hehe. No, na sceni je malo preveč Epice, Within Temptation, Evanescence. Nikjer pa ni prav ekstremnega metala, ki bi ponudil ženski vokal. Moja žena je že prej pela in zato sva poskusila, če bi se izšlo. Nisem si želel narediti nekaj v stilu goth metala. Želel sem drugačno kombinacijo. Resda je še mnogo dela s skupino, vendar se je s prvim albumom kar dobro izšlo. Novi album bo ravno tako udaren in ekstremen, vendar bodo tudi melodični deli bolj izpostavljeni. Tudi malo bolj progresiven bo.

PN: So oboževalci Aborted tudi System Divide oboževalci?

SdC: Ni nujno. Ne promoviramo Aborted kot ''Hej folk, če imate radi Aborted, morate imeti radi tudi System Divide!'' Gre za drugačno glasbo. Poslušalci Aborted bodo verjetno prej posegli po Dying Fetus, Cannibal Corpse, Carcass ali celo Whitechapel. Ljudje, ki to poslušajo, verjetno ne bodo poslušali nekaj z ženskimi vokali. Nekaj jih je, ampak to ne pomeni, da so vsi.

PN: Spremljaš kaj nove death metalske trende, recimo deathcore, ali si še vedno zvest starejšim death metal zadevam?

SdC: Klasifikacije me res ne zanimajo. Zame obstajata dve vrsti glasbe: slaba in dobra glasba. In vsak trend ima slabe in dobre skupine. Recimo Whitechapel so deathcore in so dobra skupina. Po drugi strani je milijon skupin, ki želi zveneti kot Whitechapel, vendar zveni kot smeti. Vsak mora sam pri sebi presoditi, kaj mu paše. Osebno imam raje klasične death metal skupine, vendar preverim tudi kaj novega. Sedaj, ko se meša zraven še kak dubstep ... No, to pa res ni zame, hehe.

PN: Verjetno poslušaš tudi kakšen gothic metal z ženskim vokalom?

SdC: Ne ravno.

PN: Samo tvoja žena?

SdC: Ona tudi ne mara preveč teh zadev. Vseč mi je nekaj Evanescance skladb, nekaj Lacune Coil, kar je bolj rock, vendar vse te gothic zadeve niso ravno moja vrečka čipsa.

PN: Si kar zaposlen človek. Imaš dve skupini, veliko si gostoval na raznih albumih, recimo na enem albumu od skupine In-quest, igral si bobne pri Leng Tch'e. Od kje ti čas za vse to?

SdC: Neumen sem, hehehe! Rad veliko delam, pač.

PN: Torej, lahko živiš z glasbo?

SdC: Ne, sem polno zaposlen.

PN: Delaš tudi med turnejo?

SdC: Odvisno. Skušam, kolikor je mogoče.

PN: Si pa tudi ilustrator (Swen vodi stran za grafično oblikovanje Avernus Studio – op. p.). Imaš veliko naročil za naslovnice albumov in drugih zadev?

SdC: Zadnje čase je naročil manj, ker nekako potem sploh ne bi imel življenja, če bi še to nonstop delal. Sodelujem le z bendi, s katerimi se res razumem.

PN: V vseh letih obstoja Aborted si zamenjal ogromno članov. Kako najdeš ustrezne člane za tak stil, verjetno je bobnarja precej težko najti?

SdC: Imamo precej dolg rekrutirajoč proces. Sprva gremo na RussianBrides.com in začnemo tam iskati ... Ok, resno. Bobnar na zadnjem EP-ju Dirk (Verbeuren – op. p.) mi je že takrat povedal, da ne bo mogel hoditi na turneje z nami zaradi družine, kar tudi spoštujem. Imava pa zdaj še en grindcore projekt. No, v tem času, ko smo snemali bobne za EP Coronary Reconstruction, je bil naš trenutni bobnar Ken v istem studiu, kjer je snemal bobne za The Absence of Light za skupino Abigail Williams. Ken nam je pokazal videoposnetek njegovega igranja in sedaj je z nami že dve leti.

PN: Kakšni pa so vaši nadaljni načrti, ko izide januarja novi album?

SdC: Februarja se bomo z Decapitated podali na angleško turnejo, potem bomo nastopili na Neurotic Deathfestu, imeli bomo tri promocijske koncerte v Italiji, dva v Grčiji, en festival v Belgiji. V aprilu sledi turneja z Overkill v ZDA, nato headline turneja v Kanadi. Poleti pa se bomo vrnili na evropske festivale, proti koncu leta pa planiramo še evropsko turnejo, vendar je vse še v dogovorih.

Avtor:
twitter facebook