recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

članek

16. 8. 2012  Metalcamp vs. MetalDays 
Slovo v velikem slogu, bi lahko rekli.

Letos je bil Metalcamp rekorden. Po številu obiskovalcev, po prodanih kartah – v petek se je govorilo o 7.800 prodanih tedenskih kartah, en dan pa naj bi prizorišče celo doseglo omejitev 12.000 ljudi. Vreme je bilo popolno, vroče, sončno, celo soparno ni bilo. Soča je dosegla svoj temperaturni maksimum in je omogočala pravo uživanje in namakanje. Slovo v velikem slogu, bi lahko rekli.

Že pred začetkom Metalcampa je del organizacijske ekipe za naš največji časopis povedal, da se ta festival poslavlja. Za deseto obletnico bomo dobili MetalDays. Kljub tiskovni konferenci, ki je potekala na festivalu, intervjuju z Romanom (Filešem - op. ur.) in najavami na odru, so podatki o tem festivalu še vedno zmedeni. Katere izmed teh informacij držijo, bomo verjetno vedeli šele drugo leto konec julija, ko se bo vse skupaj začelo.

Velike debate se sučejo okoli imena. Ime sicer res ni najpomembnejši del festivala, verjetno pa boli predvsem sprememba. Metalcamp se nam je nekako usidral v ušesa in je stalnica naših pogovorov zadnjih deset let. Nekateri hvalijo, drugi pljuvajo, tujcem pa vedno vsi povemo o tem dogodku. Čeprav se na festivalu veliko več uporablja angleščina in je več kot pol ljudi iz tujine, je Metalcamp še vedno naš. Ime res ni najbolj izvirno. V Hamburgu so tudi napovedali nov festival Metal Dayz (v sklopu drugega festivala sicer). Vendar mislim, da vseeno imena ne bodo povzročila prevelike zmede. Kot povedo tuji obiskovalci, jih je festival premamil predvsem zaradi lokacije. Roko na srce, ko vidiš slike sotočja, rek in hribov, si pač ne moreš pomagati.

Nabor skupin na Metalcampu je bil sicer vedno dober, vrhunski pa ... no, zaradi samih bendov gremo raje na kak drug festival.

Letos je bila ponudba skupin sicer super, organizatorjem je uspelo pripeljati kar nekaj največjih imen, ki so igrala na Wacknu, vikend pred Metalcampom. Ampak vseeno, kar ta naš Camp ima, je lokacija. Za MetalDays se še ne ve, če bo lokacija ista. Problem naj bi bilo par domačinov, ki grdo izsiljujejo organizatorje. Slovenski sindrom. Raje naj ne bo nič, kot da bi bilo nekaj. Pa čeprav se ta nekaj splača. V forumskih debatah se seveda pojavlja veliko alternativ in predlogov. Jezersko je sicer čudovito, vendar, ljudje, to so gore! Tudi sredi poletja se lahko kar iz nekod pojavi nevihta, lahko se shladi in tudi zapade sneg. Hvala lepa, ampak plaže vseeno ne bi menjala za to. Druga stvar te lokacije je, da so domačini izjemno ekološko zavzeti. Metalcamp je sicer bil zelo čist festival, če primerjamo z drugimi, pa vendar – posledice na naravi so več kot opazne. No, mene Jezersko res ne bi pritegnilo. Za piknik ja, za festival ne. Sploh ne za festival v takem obsegu. Potem se govori o lokaciji Rock Otočca. Rada bi samo poudarila, da gre za povsem nepreverjene informacije, res so vse le govorice. Je tam sploh dovolj prostora? Potem so težave še s krajami ind. Zasledila sem tudi predlog za festival ob Kolpi. Stvar se mi ne zdi napačna. Voda je, prostor tudi, ljudje so izjemno prijazni. Glede na fotografije letošnjega Schengenfesta, je tudi prostora dovolj.

Pa vendar. Tolmin je Tolmin. Šotoriš lahko v gozdu, zjutraj se odpraviš na kavico in po pivo v trgovino. (No, en preskok. Pivo. Da vas ni sram, kakšno brozgo točite! 3 € za 4 deci piva, ki si tega imena sploh ne zasluži.) Sotočje ponuja plažo, kar je za počitnice nujno. Okolica je res res lepa, super kulisa. Mogoče se sicer Tolmina oklepamo čisto iz navade, vendar se mi zdi, da Metalcampa vseeno nočemo spustiti kar tako iz rok. Pa tudi, če se bo imenoval MetalDays.

Vendar pa MetalDays v pravi izvedbi lahko pomeniclean start. Brez odvečnih pijavk, brez odvečnih problemov, brez vedno ponavljajočih se skupin. Ideja 5-dnevnega malega odra pod okriljem Dirty Skunks se mi zdi več kot odlična. S tem bi se verjetno tudi dvignila kvaliteta nastopajočih. Pa ne, da so vsi slabi, daleč od tega. Jih je pa kar veliko. In tudi glavni oder za 3 dni. Super. V pravi izvedbi bi to pomenilo res dobre bende, brez balasta. Manj je tukaj res lahko več. Namesto za 3 srednja žalost -10x videno skupine lahko pripeljejo nekaj večjega in svežega. Tudi skupin nekega srednega ranga je ogromno, ki jih še nismo videli pri nas. Pa so dobri in ne pretirano dragi. Pa ni potrebe po raznih Korn. Res ne. Tudi, če so odličen deal. Meni se to vseeno zdi malo norčevanje iz obiskovalcev. Nimam nič proti skupini, samo proti njihovem slabem nastopu. Če bojo to MetalDays, se bo mogoče tudi pivu spet lahko reklo pivo? Pred leti je Roman že pripeljal tujega ponudnika.

Seveda bo vedno brdo ljudi, ki bo nezadovoljnih. Karkoli se bo naredilo. Pa vseeno. Če se naredi najboljše, kar je v okoliščinah mogoče, je to to. Moram reči, da me ta MetalDays res firbca. Firbca me lokacija, ki jo bomo baje zvedeli 1. septembra. Zanima me tudi, koliko Metalcampa bo v MetalDays.

Isti festival pod drugim imenom ali drugi festival z delom iste ekipe?

Zanima me tudi, koliko tujcev bo ta sprememba res odvrnila. Verjetno koga bo. Pač, treba si je ponovno zgraditi ime. Dela devetih let ne moremo zanemariti. Zanima me tudi, ali bo to še festival, ki se bo po obsegu lahko meril s pokojnim MC-jem. Z letošnjim skoraj gotovo ne, vendar s tistimi pred parimi leti. Hkrati imam mešane občutke – ali sem izgubila svoj priljubljeni festival? Ali bom dobila boljšo verzijo njega? Verjetno bodo to napovedale že objavljene skupine.

Cenovno bo MetalDays ugodnejši, obljubljajo. Ta del čisto verjamem. MC je bil zelo drag. Karta skoraj 150 €, potem pa še 20 za parking. 170 € ga postavi kar med najdražje. To, da traja dlje, zame ni opravičilo. Razen lokacije (spet) ponudi premalo za ta denar. Je res, da imam spet v mislih primerjavo z Wacknom, ampak, zakaj pa ne. Lahko bi se zgledovali po kakšnem tujem festivalu, ne samo po cenah. No, na vsak način je ta tema polna vprašanj, na katera nihče še nima odgovora.

Menim, da je MetalDays poln potenciala. Lahko postane vrhunski festival, lahko pa neslavno propade. Sama iskreno upam na prvo. Videli pa bomo čez slabo leto. Ni druge.

twitter facebook