recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

članek

31. 7. 2015  Književni fisting: MARKO RUSJAN - Strah pred Svobodo - Hardkor in upor 
Strah pred Svobodo – Hardkor in upor je z mojega stališča nekaj, kar je na slovenskem knjižno-glasbenem področju manjkalo (po drugi strani nimamo prav nobene knjige, ki bi predstavljala dotični del domače scene).

Marko Rusjan – človek, ki naj bi ga večina slovenskih hardkorovcev morala poznati, če ne iz časov Man In The Shadow in fanzina 13. brat (ki ga trenutno lahko spremljate, kot webzine), pa zaradi vsaj trenutne agresivne zasedbe Iamdisease, ki so na nekakšen način stalnica na naši strani (intervju, recenzije, novice …).

Knjiga Strah pred Svobodo – Hardkor in upor ni tipična glasbena knjiga, ki po običajnih merilih predstavlja sceno in skupine. Je tako razmišljanje, nostalgično potepanje, kot tudi realizacija, da nič ni več tako, kot je bilo.

V dobrih 180 straneh ''Strah'' zajame primorsko, natančneje goriško gibanje skozi drugo polovico devetdesetih let. Analiza zajame osnove HC-ja, DIY etiko, straight edge gibanje, veganstvo in pa tudi reševanje Mostovne (boj za prostore), kot tudi skejtanje. Iz omenjenih tematik skuša bralcu predstaviti vse, kar je zamudil oz. vse, kar je pozabil (če že je bil prisoten).

Poleg naštetega pa zajame tudi delovanje glasbene industrije – natančneje neodvisnega založništva – Ekonomiko glasbenega umetnika (amater ali profesionalec - kje je meja - ''10. poglavje'').   

Poleg t. i. spominov pa v knjigi najdemo tudi sekcijo intervjujev ter tudi foto material. V intervjujih najdemo imena Miran Rusjan (Moonlee Records, ex-Man In The Shadow, Analena, ex-Choose Life Records, ex-Hobson's Choice …), Ivo Lozej (ex-Low Punch, Iamdisease, The Hoax Program, Elodea, Storm Inside), Miloš Miloševič – Mikla (The Canyon Observer, ex-Entreat, ex-Elodea), Valter Cijan (ex-Man In The Shadow, Hellcrawler, 13.brat) ter Dejan Požegar (Nakajima, ex-Wasserdicht, Wreck, It's Not For Sale …). Pri foto materialu pa prejmemo ''rare'' slike.

Strah pred Svobodo – Hardkor in upor je z mojega stališča nekaj, kar je na slovenskem knjižno-glasbenem področju manjkalo (po drugi strani nimamo prav nobene knjige, ki bi predstavljala dotični del domače scene). Je dobesedno vse, kar morate o takratni primorski HC-sceni vedeti, pa četudi niste oboževalec tovrstnih žanrov.

Knjigo lahko prek povezave založbe Moonlee za pičlih 13 evrov (ker gre za 13. brata – HALO?!). DO IT NOW!

twitter facebook