recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

članek

3. 4. 2013  Književni fisting #4: STEVIE CHICK - Spray Paint The Walls 
''Česar pa mladina in nekatere starešine ne vedo, je to, da so pred vsemi trenutnimi skupinami a la The Ghost Inside, Deez Nuts, … bili Black Flag.''

Recenzija knjige: Stevie Chick: Spray Paint The Walls - The Story of Black Flag

(PM Press, 2011)

Ja, na Profanityju se nam je poslabšalo in pišemo o knjigah.

HC se je skozi čas zelo spremenil. V bistvu je celotna zvrst postala povsem drugačna od tiste začetne HC-zvrsti, katera je bila odgovorna za marsikatero zvrst in skupino hkrati. V današnjih časih je HC vse prej kot zvrst, ki je skozi glasbo izražala strast, boj, voljo …

In kaj se je zgodilo?

Strast, … so nadomestila oblačila, prekomerne tetovaže in pa besedila, ki so daleč od prvotnih.

Skratka - HC je daleč od tega, kar je bil.

Česar pa mladina in nekatere starešine ne vedo, je to, da so pred vsemi trenutnimi skupinami a la The Ghost Inside, Deez Nuts, … bili Black Flag.

Stevie Chick nam v knjigi Spray Paint the Walls – The Story of Black Flag iz več zornih kotov skuša predstaviti in poglobljeno povedati vse, kar se tiče Črne zastave in to seveda od začetka do konca.

Že na samem začetku knjige Chick razloži, kako so se člani skupine Black Flag združili in prišli do prvih ''mojstrovin''.  Kar je precej zanimivo, ker nikoli nisem nikjer opazil, da bi Black Flag ali kdorkoli dokumentiral zgodnja leta skupine (večina dokumentacij se je odvijala v letih Henryja Rollinsa).

V uvodu se nahaja dobra razlaga Keitha Morrisa, kjer sam opiše, kako so potekale vaje v zapuščeni cerkvi v Hermosa Beach, katera je nekaj časa bila tudi njihov dom.

Omenjena cerkev pa je tudi nekakšen ključen pomen za prva leta skupine, kajti Morris dobro opiše, da so se tam odvijali prvi koncerti Black Flag in tam je tudi nastala močna vez med skupino ter oboževalci skupine.

V zaključku prvega dela knjige Stevie Chick tudi opiše nastajanje in vezi med Black Flag ter skupinami, kot so Minutemen, The Last ter Red Cross, katere so po odhodu nekaterih članov tudi bile ustanovljene.

V nadaljevanju Spray Paint the Walls pa je zanimivo recimo to, da se pri Henryju Rollinsu zadeva niti ne ustavlja, ker je bil Rollins sam že za več medijev povedal svojo zgodbo o Black Flag ter o samem nastanku skupine. Tako da se bolj nadaljuje z ostalimi člani, med katerimi so tudi  Kira Roessler, Chuck Dukowski, Mugger ter Glen E. Friedman …

Našteti člani vsak v svojih besedah tudi povejo ideologijo Black Flag in kaj vse so od skupine tudi pričakovali ob samem nastanku.

Poleg vseh članov pa se v knjigi najde seveda tudi malenkost nevoščljivosti, npr. ko Greg Ginn pove, da ni bil zadovoljen z rezultatom, ko je Henry Rollins dobival vso pozornost in ne skupina v  celoti (brez omenjenih članov pa seveda skorajda ne gre).

Poleg vseh viharjev besed pa najdemo tudi nekaj slik, predvsem iz koncertov ter prostega časa.

Spray Paint the Walls – The Story of Black Flag vsakemu bralcu pokaže stran Black Flag, ki je do sedaj še ni videl – iz profesionalnega in intelektualnega vidika.

Je dobesedno vse, kar morate o Black Flag vedeti, pa četudi niste oboževalec skupine.

twitter facebook