recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

članek

20. 12. 2012  Književni fisting #3: Tesco Vee & Dave Stimson - Touch and Go: The Complete Hardcore Punk Zine '79–'83 
Minor Threat, Meatmen, Black Flag, The Fix, Necros, Negative Approach, ...

Recenzija knjige: Tesco Vee & Dave Stimson - Touch and Go: The Complete Hardcore Punk Zine '79–'83

(Bazzilion Points, 2010)

Ja, na Profanityju se nam je poslabšalo in pišemo o knjigah.

Touch and Go ni samo ime ene izmed najbolj znanih podzemnih založb, pod katero so izšle klasike skupin The Fix, Necros, Negative Approach …, ampak je tudi ime enega izmed najbolj znanih hardcore punk fanzinov vseh časov (še posebej od leta 1979 do 1983 – kar po sami logiki lahko sklepate po naslovu knjige).

Pa če vse skupaj prevrtimo nazaj, natančneje v leto 1979, ko sta se Tesco Vee (pevec legendarne skupine Meatmen) ter Dave Stimson odločila izdajati fanzin Touch and Go, kjer se bodo nahajali intervjuji, recenzije ter ogromno ene provokacije, usmerjene proti rock'n'rollu, politiki, modi … skratka,  vsemu kar ni zvesto in je prodano (še posebej iz strani Tesca Veeja).

Mesečnik Touch And Go je, kot lahko tudi sami vidite, izhajal dobra 4 leta in po 27 letih sta se Vee ter Stimson odločila celotno kolekcijo izdati v obliki knjige, kjer si bodo vsi zadevo lahko ponovno ogledali oz. množici predstavila, kaj je v omenjenih 4 letih spadalo pod žanr HC punk.

Okvirno gledano, je knjiga praktično časovni stroj, ki vsakega bralca privede nazaj v čas, ko računalniki niso igrali tako velike vloge kot v današnjih časih in seveda, ko je vse skupaj imelo še strast in cilji HC skupin niso vsebovali zlomljenih src, ampak boj, D. I. Y in pa kritiziranje stanja v državi v omenjenih letih.

Ko bralec prvič prime knjigo v roke že, vidi, da je zadeva čisto drugačna od ostalih glasbenih knjig. Vsebina je praktično fotokopirana v knjigo in že pri tem se vidita izvirnost in vonj po preteklosti. Seveda fotokopije niso tisto bistvo, kot so recimo prve koncertne slike skupin Minor Threat, Misfits, Black Flag, Necros … in pa seveda koncertni plakati, ki so bili narejeni v precej enostavni tehniki in jih je 90 % vsebovalo Ronalda Reagana.

In seveda, če smo že pri slikah, potem vas že kar vnaprej opozorim, da če ste eden izmed tistih bralcev, ki obožuje male črke ter približno 9022 strani v knjigi, potem vam zadeva ne bo pogodu, kajti npr. na 2 strani dobimo precejšen izbor slik ter malo teksta (punk!!!).

Omembe vredni so pa tudi uvodni govori legend žanra, recimo Henryja Rollinsa (Black Flag) , ki govori o tem, kako je bilo včasih vse drugače in se ob tej priložnosti zahvaljuje Veeju ter Stimsonu za obuditev spominov pri izdaji knjige, potem je tu Ian MacKaye (Minor Threat, Fugazi, …), ki nam na kratko obnovi zgodovino fanzina in ponovno dogajanje 30 let nazaj,…

Plus točke knjige so res tiste ''old school'' slike, ki verjemite niso na ogled na internetu, potem med plus točke sodijo tudi omembe skupin, ki jih ne bi pričakoval v omenjeni knjigi (recimo Joy Division), ne smem pa tudi izpustiti lahkotnega ''kurcanja'' ostalih žanrov ter države in še kaj.

Med minuse pa bi lahko uvrstil nekatere prevečkrat ponavljajoče se skupine, recimo Black Flag. Saj je super na začetku brati o njih (pri tem pisec poudari, da mu je najboljša skupina), ampak skozi čas zadeva postaja precej moteča, ker bereš o Black Flag na vsaki 5 strani.

Knjiga Touch and Go: The Complete Hardcore Punk Zine '79–'83 je super za vse tiste, ki radi obujate spomine in ste odraščali ob pravem HC-punku, je pa tudi dobro spoznavanje za vse tiste, ki prvotnega HC-ja ne poznate in vam je zadeva pri odkrivanju le-tega lahko v veliko pomoč.

 

twitter facebook