recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

članek

5. 12. 2012  Književni fisting #2: ALBERT MUDRIAN – Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore  
Carcass. Morbid Angel. Napalm Death. Nihilist. Repulsion.

Recenzija knjige: ALBERT MUDRIAN – Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore

(Iron Pages, 2006)

Ja, na Profanityju se nam je poslabšalo in pišemo o knjigah.

Druga knjiga v naši 14-dnevni rubriki Književni fisting (dobro, smo zamujali, a sledeča bo čez 14 dni) je skorajda obvezno delo za vse tiste, ki vas zanima razvoj death metala in grindcora. Choosing Death je delo Alberta Mudriana, urednika ameriške metal revije Decibel, v večini primerov pa se osredotoča na založbo Earache in bende, ki so pomembno vplivali na razvoj enega najbolj ekstremnih glasbenih žanrov.

Opremljena s fotografijami bendov (kapo dol fotki zasedbe Vader iz 1983!!!), fotokopijami flyerjev, slik ovitkov plat, tatujev ipd. in seveda z obsežnim, natančnim, a tudi sproščenim in precej humoristično obarvanim tekstom, Choosing Death … kaže, kako sta se ob thrashu, blacku in speed metalu na eni strani ter punku in crustu ter HC-ju na drugi začela razvijati death metal in grindcore in seveda, kam je razvoj obeh peljal.

V ZDA se fokus drži na Morbid Angel, Repulsion, Deicide, Obituary ipd., medtem ko sta v Evropi na udaru predvsem Anglija s Carcass, Napalm Death, Bolt Thrower, Extreme Noise Terror ipd. ter Švedska z Nihilist, Entombed, Dismember, Anti-Cimex in ostalimi. Analitično obarvan tekst, ki sledi kronološkem zaporedju in hkratni primerjavi dogajanja na več kontinentih v istem času, je bogat in zanimiv predvsem zaradi obsežnih intervjujev, v katerih je pojasnjen recimo nastanek izraza grindcore, skuša se pokazati, kdo je izumil blastbeat, kako je nastal švedski death metal zvok, se raziskuje, kdo je dejansko medicinec pri Carcass, kdo je bil prvi kruljač na svetu in še mnogo več …

Albert je natančnen, a predvsem sproščen. Izogiba se dejstvu, da je fanboy (slednje je recimo bolj očitno, ko berete delo Swedish Death Metal Daniela Ekerotha), a hkrati tega ne more skriti. Njegovi intervjuji so globoki, zanimivi in prav vidi se, kako ga marsikateri človek iz scene preseneti s svojimi odgovori.

Dobro je tudi, ker gre Albert tako daleč, da vključuje tudi protagoniste drugih scen (recimo Slipknot ali pa kakšnih Exodus …), a po drugi strani je fokus na ekstremni – death metal in grindcore sceni. Žal se na trenutke zdi, da je res popolnoma osredotočen na založbo Earache, ki je resda za promocijo obeh žanrov na svetu najbolj zaslužna (vsaj v začetnih letih razvoja popularnosti žanra), a ni bila edina (kaj pa Nuclear Blast in Century Media?) in precej nefer je, da velikane tipa Death ali Atheist skorajda spregleda. Četudi morda niste fen teh bendov, ne morete iti mimo dejstva, da so prav oni premaknili meje žanra še dlje naprej.

Včasih je zoprno tudi to, da je kakšen death metal mit razkrinkan (običajno je resnica dolgočasna in nasproti mitu popolnoma nezanimiva), a takšni spoilerji so prej izjema kot pravilo.

Vsekakor je Choosing Death … mnogo bolj fokusirano, privlačno, poučno čtivo kot bluženje, ki ga predstavlja recimo black metalski Lords Of Chaos (v Choosing … recimo Trey Azagtoth za razliko od Burzuma v Lords … ostane čvrsto na tleh) ali pa suhoparnost, ki ga predstavljajo knjige iz serije Rock Detector: A-Z of … Bi pa bilo fajn, da bi Albert natančneje pogledal še določene druge bende ali pa z leti vsaj napisal nadaljevanje. Mislim, da se je celo nekaj let nazaj šalil, da bo napisal drugi del, ki se bo osredotočal na deathcore.

Na srečo je to bila le neslana šala.

Cena: Super. Vsebina: Tudi. Minus: Preveč Earache, premalo drugi. Velik plus: Carcass.

twitter facebook